Képminőség-ellenőrzés cikkek

Ebben a cikksorozatban elsősorban a síkműtárgyak digializálásának problémáival foglalkozunk. Ide tartozik a köz-, és magángyűjtemények anyagának jelentős része, festmények, rajzok, nyomatok, az arcívumok, levéltárak dokumentumai, térképek, a reflektív fotográfiák, tehát a papírképek, nagyítások, illetve a transzmisszív fotóanyagok, tehát negatívok, diák, üvegnegatívok. De a kötött dokumentumok, könyvek esetében is elengedhetetlen a tárgyak  megbízható, kutatható digitális reprezentációja. A szakma minden szereplője profitál a megfelelő, szakszerű digitalizálás eredményeképpen keletkező magas minőségű digitalizális objektumok használatából.

Külső szakértőként, konzulensként közreműködünk az intézmények digiatlizálási gyakorlatának ellenőrzésében, fejlesztésében, optimalizálásában, segítséget nyújtunk a szakemberek továbbképzésében, illetve a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő új munkafolyamat megtervezésében.

Első rész

Képminőség-ellenőrzés
a múzeumi digitalizálásban

A képminőség ellenőrzése a műtárgy-digitalizálás nélkülözhetetlen eleme. Az ISa Golden Thread eljárással a teljes munkafolyamat vizsgálható. A szabványoknak megfelelő digitális objektumok előállítása mindenki számára előnyökkel jár.

Part one

Image quality control
for cultural heritage digitization projects

Image quality control is an essential part of cultural heritage digitization process. The ISa Golden Thread method examines every element of the entire workflow, so the quality control using this tool can guarantee the adequacy of digitization.

Második rész

9600 dpi. Tényleg? — műtárgy-reprodukciók részletvisszaadása

A műtárgy-reprodukciók felbontás, élesség, részletvisszaadás ellenőrzése és mérése objektív, tudományos eszközökkel.

Part two

9600 dpi. Really? – Evaluation of detail reproduction

Measurement and evaluation of resolution, sharpness and detail reproduction using an objective, scientific method.